Total de visualitzacions de pàgina:

DOSSIER: La mar y la cultura

Simbad el mariner, de Enric Petrus

Calendari de captures de peixos a Cambrils

Calendari de captures de peixos a Cambrils
Pau Gimeno Perramon

dilluns, 14 de març del 2011

Arquitectura: Els fars



Els fars
Un far es una torre situada a prop de la costa, es situen en rutes de navegació dels vaixells i disposen en la part superior d’una llum molt potent, la qual s’utilitza com a guía dels vaixells. També en el far sempre es troba un guardafar que també viu al mateix far i s’ocupa del seu manteniment i neteja. Actualment la majoria dels fars són de forma automàtica i vigilats a distància.
Amb el pas dels anys l’evolució dels fars va donar un gran pas al creixement dels països de zones costaneres, era un monument imprescindible per la navegació.
Durant l’edat Mitjana, els fars no eren un objecte perfeccionat. Al segle XVII els fars encara eren fogueres de fusta o llums tancades a dins de llanternes de vidre fins que el 1782 que l’enginyer Teulère va crear llums reflectores.
Quan va arribar el segle XIX, Fresnel es va donar un pas més gran en la creació dels fars amb lents de graons, composts per un vidre central de forma ordinària envoltat per una sèrie d'anells de poc espessor el perfil del qual és de tal manera que tots tenen el mateix focus principal
Els moderns sistemes de navegació per satèl•lit, com el GPS, han llevat importància als fars encara que segueixen sent d'utilitat (seguretat) per a la navegació nocturna ja que permet la verificació del posicionament en la carta de navegació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada