Total de visualitzacions de pàgina:

DOSSIER: La mar y la cultura

Simbad el mariner, de Enric Petrus

Calendari de captures de peixos a Cambrils

Calendari de captures de peixos a Cambrils
Pau Gimeno Perramon

dilluns, 14 de març del 2011

Arquitectura: Platja



La platja

Geogràficament parlant, la platja és un dipòsit de sediments no consolidats que varien entre sorra i grava, excloent el fang ja que no és un plànol al•luvial o costa de manglar, que s'estén des de la base de la duna o el límit on acaba la vegetació fins a una profunditat per on els sediments ja no es mouen.
Perquè es formi una platja ha d'haver-hi certes condicions que ho permetin. Primer ha d'existir un àrea geomòrfica que permeti l'acumulació de sediments. Segons, ha de ser major l'acumulació o acreció de sediments que l'erosió, ja que si la segona és major, no hi haurà una acumulació permanent. Recordem que tota platja ha aconseguit naturalment un cicle entre l’acreció i erosió. No obstant això, si s'insereixen noves variables que afectin aquesta relació es pot sobrepassar el límit geomòrfic de la platja i desencadenar una sèrie d'esdeveniments que puguin portar a la pèrdua de la platja.
Una platja és algunes vegades un entorn inestable que exposa a les plantes i animals que ho habiten a condicions sempre canviants. No obstant això, aquests patrons cíclics diaris i estacionals porten a nombrosos organismes vegetals i animals, les fonts d'alimentació i de supervivència. Alguns petits animals furguen en la sorra i s'alimenten amb el material dipositat per les ones. També l'habiten crancs, insectes, i petits ocells. Les tortugues de mar dipositen els seus ous a les platges

També es un entorn d’oci per les persones, uns dels favorits de tot el món. a la gent l'agraden anar a la platja per tomar el sol, banyar-se en el mar, jugar, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada